JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De vil ikke jobbe seks dager i uka

De vil ikke jobbe seks dager i uka

Finn Olav Lorentzen og Monica Dulin er frustrerte. Annenhver uke må de ansatte i Byggmakker Hvaler jobbe seks dager.

katharina@lomedia.no

brian@lomedia.no

– Jeg mistet en fridag, sier Finn Olav Lorentzen (59).

For litt over et år endret sjefen turnusen til de fem ansatte i Byggmakker Hvaler. De gikk bort fra å jobbe fem dager i uka til å jobbe seks dager annenhver uke.

– De fleste har to fridager i uka. Men ikke jeg, sier Lorentzen.

59-åringen klager ikke over at han må jobbe på lørdager. Det er normalt i butikkyrket. Men han er irritert over at han ikke får fri en hverdag de ukene han jobber lørdager. Han tror flere i butikkbransjen har det som ham.

– Jeg føler meg som en taper i arbeidslivet. Jeg er 59 år, og det er ikke flust av jobber jeg kan velge mellom, sier han.

Tillitsvalgt Monica Dulin (53) deler kollegaens frustrasjon.

– I de ukene jeg jobber seks dager, opplever jeg at jeg nesten ikke har fri, sier Dulin.

Det er ikke forbudt å jobbe seks dager i uka, men det fins regler for arbeidstid. Vi kommer tilbake til det.

Rettferdig forslag

Både Dulin og Lorentzen har selv hatt arbeidsgiver­ansvar og laget vaktplaner. Lorentzen startet i Byggmakker som varehussjef. Før det hadde han en sommerrestaurant på Skjærhalden i 18 år med om lag 40 ansatte.

– Da jeg var varehussjef, lagde jeg en vaktplan hvor ansatte jobbet fem dager i uka. Det fungerte, det. De fikk ofte fri på mandager eller fredager, sier han.

I ti år drev Dulin en galleributikk med norsk kunsthåndverk. Hun hadde seks ansatte. Da den tillitsvalgte skulle ta opp de ansattes misnøye med turnusen, brukte hun egne erfaringer som arbeidsgiver. Hun presenterte for ledelsen en vaktplan hvor de ansatte jobbet fem dager i uka, inkludert hver tredje lørdag.

– Mitt forslag er solidarisk og rettferdig, sier hun.

Den tillitsvalgte foreslo å utvide kjernetiden fra klokka 14 til 15 og at assisterende butikksjef jobbet hver tredje lørdag. Det gjør han ikke i dag.

Forslaget ble avvist av varehussjefen, ifølge Dulin.

«Bestefar jobber alltid»

Finn Olav Lorentzen er ikke bare irritert på sjefen, men også på LO og HK. Fagbevegelsen har kjempet fram den femte ferieuke og 37,5 timers uke. Men ikke femdagersuka.

– HK må ha sovet i timen, sier Lorentzen.

I dag er arbeidstidsreduksjon – uten kutt i lønna – en av HKs kampsaker. Målet er seks­timersdag eller 30 timers arbeidsuke, for eksempel firedagersuke.

– Før HK begynner å kjempe for firedagersuke, burde de få på plass femdagersuke. Jeg går glipp av mye med å jobbe sånn jeg gjør, sier 59-åringen.

Han har kone, to barn og ni barnebarn, inkludert bonusbarnebarna. Når de kommer på besøk, er han ofte på jobb.

– «Bestefar, du jobber alltid», sier det yngste barnebarnet, forteller Lorentzen.

Nestleder Elisabeth Sundset i HK er forelagt kritikken fra medlemmet, men vil ikke bli intervjuet siden forbundet er i startgropen med å jobbe for arbeidstidsreduksjon.

Jobber 42,5 timer i uka

Men tillitsvalgt Monica Dulin øyner et håp. Hun har nylig oppdaget at dagens vaktplan er ulovlig. Selv om de ansatte i snitt er på jobb 37,5 timer i løpet av to uker, jobber de 42,5 timer den ene uka og 32,5 den neste.

«Den alminnelige arbeidstiden skal ikke overstige 37,5 timer per uke», ifølge tariffavtalen.

Men det fins unntak. Hvis det er behov for at ansatte jobber mer i perioder og mindre i andre, kan arbeidsgiver og tillitsvalgt inngå en avtale om gjennomsnittsberegning. Men det har de ikke gjort på Byggmakker Hvaler.

– Det er klinkende klart i tariffavtalen at det må foreligge en skriftlig avtale om gjennomsnittsberegning før ansatte kan jobbe mer enn 37,5 timer i uka. Uten en slik avtale, er det ikke lovlig, sier konserntillitsvalgt Camilla Søhagen i Byggmakker.

Hun har – i samarbeid med HR-avdelingen i Byggmakker – laget en rammeavtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstid som kan brukes i de ulike avdelingene og butikkene.

– Det må være frivillig å ta den i bruk. Tillitsvalgte skal ha reell medbestemmelse, ikke bare få beskjed, sier hun.

Nesten ikke fri

Søhagen anbefaler at tillitsvalgt og varehussjefen har et forhandlingsmøte for å komme fram til en vaktplan som er lovlig. Søhagen kan gjerne bistå. Og blir de ikke enige, kan HK og Virke forsøke å løse problemet.

Åtte filialer i Byggmakkerkjeden har vaktplaner hvor ansatte jobber seks dager annenhver uke. Av disse åtte har fire butikker en avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstida, ifølge konserntillitsvalgt.

Camilla Søhagen har selv jobbet seks dager i uka.

– Det kjennes ikke ut som du har fri når du slutter på jobb lørdag ettermiddag og begynner igjen mandag morgen, sier hun.

Finn Olav Lorentzen vil gjerne at seks arbeidsdager i uka forbys i arbeidsmiljøloven. Søhagen er ikke fremmed for det.

– Det er verdt å vurdere om dagens regelverk i arbeidsmiljøloven gir god nok beskyttelse mot uheldige arbeidstidsordninger, sier hun.

Dyrebar tid

12 av totalt 74 Byggmakker-butikker har stengt om lørdagene. I de filialene har de ansatte helgefri.

– Disse butikkene er tilpasset markedet. Det er ikke alltid lønnsomt å ha åpent på lørdager. Majoriteten er proffkunder som handler i ukedagene, sier hun.

Camilla Søhagen mener at det kan være fornuftig å holde stengt på lørdager i varehus der det ikke er lønnsomt å ha åpent.

– For ansatte er lørdag dyrebar tid med familie og venner. Mange ansatte starter ofte klokka 06.20 om morgenen eller de jobber sene vakter gjennom hele uka. Når skal de få tid til barna, fritid og hvile, hvis også lørdagen skal gå med til jobb? spør Søhagen.

HK-Nytt snakker med henne på telefon. I bakgrunnen roper sønnen på mammaen.

Dialog med ansatte

HK-Nytt har spurt varehussjefen hvorfor de har en turnus som ansatte misliker, hvorfor de jobber 42,5 timer annenhver uke og hvorfor ledelsen avviste forslaget fra tillitsvalgt. Dette svarer varehussjef Torbjørn Kristiansen i en e-post:

– Dagens ordning er et resultat av dialog med tillitsvalgte og ansatte. Ordningen tillater oss å opprettholde lønnsom drift og betjene kundene våre med nødvendig kompetanse tilgjengelig til enhver tid, skriver Kristiansen.

Han forstår at dagens arbeidstider kan gå ut over de ansattes fritid.

– Vi er åpne for å fortsette dialogen med de ansatte og deres representanter for å finne nye løsninger, skriver varehussjefen.

Han legger til at Byggmakker følger gjeldende lover og tariffavtaler.

– Vi jobber kontinuerlig for å sikre at våre ansatte har gode arbeidsforhold. Vi tror at en åpen og konstruktiv dialog med de ansatte lokalt, er nøkkelen til å oppnå dette.

Dette er en vaktplan

Kalles også vaktliste, arbeidsplan eller skiftplan

Er en skriftlig oversikt over når – både uker, dager og klokkeslett – ansatte skal jobbe

Ansatte som jobber til ulike tider av døgnet og der arbeidstida ikke står i arbeidsavtalen har rett på en vaktplan

Vaktlista skal være klar og ferdig diskutert med tillitsvalgt 14 dager før oppstart

For ansatte omfattet av tariffavtalen mellom HK og Virke er denne fristen fire uker

Sjefen kan endre vaktlista, men ikke uten
å drøfte det med tillitsvalgt

Det er egne regler for å endre avtalt arbeidstidsordning for ansatte omfattet av tariffav­talen mellom HK og Virke. Se hk.no

Kilde: Arbeidstilsynet, landsoverenskomsten HK/Virke

Dette er
gjennomsnittsberegning:

Ansatte kan jobbe mer i noen perioder og mindre i andre, slik at arbeidstiden i en viss periode i snitt blir lik den alminnelige arbeidstiden. Det kalles gjennomsnittsberegning.

I bedrifter med tariffavtale kan sjefen og tillitsvalgt inngå en skriftlig avtale om gjennomsnittsberegning. Den alminnelige arbeidstid skal ikke overstige 12,5 timer i løpet av 24 timer og 48 timer i løpet av sju dager.

Grensen på 48 timer kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker.

En må ta hensyn til ansattes helse og velferd når en inngår en slik avtale.

Kilde: Arbeidsmiljøloven, § 10–5

25.04.2025