JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mekling i oppgjøret for butikkansatte

Mekling i oppgjøret for butikkansatte

BRUDD: Forbunds­leder Christopher Beckham og resten av  Handel og Kontors forhandlingsdelegasjon brøt lønnsforhandlingene med Virke. Bildet ble tatt da oppgjøret startet.

BRUDD: Forbunds­leder Christopher Beckham og resten av Handel og Kontors forhandlingsdelegasjon brøt lønnsforhandlingene med Virke. Bildet ble tatt da oppgjøret startet.

Brian Cliff Olguin

Handel og Kontor og Virke må til mekleren for å bli enige i årets lønnsoppgjør. Blir de ikke det, blir det streik 30. april.

lene@lomedia.no

brian@lomedia.no

8.–11. april møttes Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverorganisasjonen Virke til forhandlinger i årets lønnsoppgjør. Partene klarte imidlertid ikke å bli enige. HK brøt forhandlingene om vilkårene i landsoverenskomsten, kontoroverenskomsten og lederoverenskomsten. 28.–29. april – omtrent når du leser dette – sitter partene i mekling. Blir de ikke enige, blir det streik fra 30. april.

«Bruddet kommer som følge av uenighet om økonomien spesielt, i tillegg til uenighet om kompetanse, sykelønn og oppgjøret som helhet», het det i en pressemelding fra HK etter forhandlingsbruddet.

HKs krav

Overfor HK-Nytt utdyper Beckham kravene fra forbundet:

• Garantilønnsordningen i landsoverenskomsten ga erfarne ansatte 8,45 kroner mer i timen fra 1. februar. Dette vil HK ikke regne som en del av den økonomiske ramma.

• Krav om 100 prosent tillegg for å jobbe på søndager.

• En etter- og videreutdanningsreform.

• Full lønn under sykdom og foreldrepermisjon i tolv måneder. I lønnsoppgjøret for to år siden fikk HK gjennomslag for full lønn under sykdom i tre måneder.

Skuffet HK-leder

HK-leder Christopher Beckham var skuffet og frustrert over bruddet i forhandlingene.

– I et år med store økonomiske utfordringer for våre medlemmer, som har opplevd reallønnsnedgang over flere år, ser vi at Virke ikke kommer oss i møte med å fylle rammen og øke kjøpekraften. Det er skuffende, sa han.

Beckham understreker viktigheten av å sikre reell lønnsvekst og en rettferdig lønnsøkning for alle medlemmer, særlig med tanke på økte levekostnader.

– Vi har vært fleksible og vist vilje til å finne løsninger, men opplevde ikke det samme fra arbeidsgiversiden. Derfor var et brudd uunngåelig, og kampviljen i delegasjonen er stor, fortsatte Beckham.

– Krav langt utover ramma

«Virke har strukket seg langt i forhandlingene, men de økonomiske kravene fra Handel og Kontor ville medført et resultat langt over rammen i frontfaget», skriver Virke i en pressemelding.

HK vil altså ikke regne økningen i garantilønnssatsene fra 1. februar inn i denne ramma. Til det svarer forhandlingsleder Torgeir Kroken i Virke:

– Jeg forstår ikke hvordan HK tenker. All årslønnsvekst regnes inn i ramma. Sånn har det vært siden vi begynte med rammebetraktninger.

7. april ble Fellesforbundet og Norsk Industri enige i lønnsoppgjøret for de ansatte i industrien. Dette kalles frontfaget, og resultatet danner en slags mal for resten av lønnsoppgjørene i Norge. Her ble det enighet om at årets lønnsoppgjør har en ramme på 5,2 prosent. Det er denne ramma både HK og Virke sikter til.

– Vi har et ansvar overfor alle våre medlemmer, og vi vil jobbe for et ansvarlig oppgjør som hensyntar at det er stor strekk i laget, sier Kroken.

Han sikter til at det er krevende tider for mange bedrifter i varehandelen.

16.04.2024