JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lei av lav lønn på bensinstasjoner

Lei av lav lønn på bensinstasjoner

ULIKT: Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det synes han og kollegaene er urettferdig.

ULIKT: Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det synes han og kollegaene er urettferdig.

Brian Cliff Olguin

Bensinstasjonsansatte vil bytte tariffavtale for å få høyere lønn. Men først må flere i bransjen organiseres, sier HK.

herman@lomedia.no

Både timelønna og tillegga for kvelds-, helg- og nattarbeid er mye lavere for bensinstasjonsansatte enn for butikkansatte.

– Det er urettferdig, mener Mikael Hedman, tillitsvalgt på Circle K Askim.

Monica Rønning (bildet), tillitsvalgt på YX Gråmyra på Levanger, er enig.

– Vi vil ha lik lønn for likt arbeid. Det er ikke noe enklere å jobbe på bensinstasjon enn i butikk, sier Rønning.

De er omfatta av energistasjonsoverenskomsten mellom Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverforeninga Virke. De ansatte ønsker samme lønn og tillegg som ansatte i butikk, som er omfatta av landsoverenskomsten mellom HK og Virke.

– Vi utfører de samme arbeidsoppgavene som butikkansatte, sier Hedman.

Han vil at de ansatte på bensinstasjonene skal bytte tariffavtale.

Monica Rønning.

Monica Rønning.

Herman Bjørnson Hagen

Stor forskjell

Timelønna på lønnstrinn 6 for bensinstasjonsansatte er 221,57 kroner. I butikk er timelønna på samme trinn 233,12 kroner – 11,55 kroner høyere. I løpet av en måned vil en bensinstasjonsansatt tjene omtrent 1.900 kroner mindre enn en butikkansatt, før eventuelle tillegg.

Og det er når det kommer til tillegga for kvelds-, helg- og nattarbeid det er størst forskjeller mellom tariffavtalene. Det største tillegget en bensinstasjonsansatt kan få er 30 kroner i timen. Det gjelder mellom midnatt og klokka 06 natt til søndag. Til sammenligning får butikkansatte 110 kroner i tillegg helt fra lørdag klokka 18 til midnatt på søndag.

– Lønna må opp

HK-nestleder Lena Reitan er enig i at medlemma på bensinstasjoner tjener for dårlig i forhold til resten av handelen.

– Dette er en bransje der lønna må opp, spesielt tillegga for kveld, helg og natt, sier Reitan.

Hun understreker at dette vil bli et krav i årets lønnsforhandlinger som er planlagt 6.–7. mai.

– Vi er helt enige med medlemma om at det er urettferdig at satsene er så ulike mellom tariffavtalene. Det blir vår oppgave å finne løsninger. Men da trenger vi større kampkraft, sier Reitan.

Med kun 350 medlemmer på 113 bensinstasjoner vil det bli en tøff jobb å få gjennom HKs krav i forhandlingene med Virke, tror Reitan. Totalt jobber litt under 10.000 arbeidstakere på Norges 2.022 bensinstasjoner.

Derfor jobber HK aktivt med å organisere flere i bransjen, i første omgang på stasjonene med tariffavtale, ifølge Reitan. Forbundet jobber også for å få flere tariffavtaler på landets bensinstasjoner.

FLERE: HK må organisere flere bensinstasjonsansatte, understreker HK-nestleder Lena Reitan.

FLERE: HK må organisere flere bensinstasjonsansatte, understreker HK-nestleder Lena Reitan.

Brian Cliff Olguin

Ny avtale?

HK har i flere år jobba med et forslag om å få bensinstasjonene over på samme tariffavtale som butikkene. Nå skal forbundet diskutere om de skal kreve det under tariffoppgjøret i mai. Reitan tror det vil bli krevende å få gjennomslag for dette kravet. Men hun understreker at HK er beredte til å ta kampen sjøl om det er få organiserte på bensinstasjonene.

– Vi kan kreve det, men hva hvis arbeidsgiver sier nei? Da må vi gå til streik, og da må vi vite at medlemma vil stå løpet ut, sier Reitan.

Vi har spurt Virke om hvordan de stiller seg til å få bensinstasjonene over på landsoverenskomsten og hva som eventuelt skal til for å få det til. Virke vil ikke svare. De mener spørsmåla hører hjemme i forhandlingene.

12.03.2024