herman@lomedia.no
Flere av HKs fagforeninger var misfornøyde med resultatet av årets lønnsoppgjør i varehandelen mellom Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Derfor oppfordra de medlemmene til å stemme nei i uravstemninga på tariffavtalene landsoverenskomsten, kontoroverenskomsten og lederoverenskomsten.
Landsoverenskomsten er den mest utbredte tariffavtalen i varehandelen og omfatter godt over 20.000 medlemmer. Hvis flertallet på en tariffavtale hadde stemt nei, ville det blitt streik.
Men nei-kampanjen førte ikke fram. Resultatene blei godkjent i uravstemningen. Det tar fagforeningslederne til etterretning. Men i neste hovedoppgjør om to år tror flere av fagforeningslederne at HK kan være tjent med å gå ut i streik.
Lønnsgaranti
– Mange medlemmer er misfornøyde, sier Siw Mæhre, leder av Trøndelag HK.
Hun understreker at det er lønnsgarantiordninga det har stått om. HKs krav i forhandlingene var at lønnsøkninga fra garantiordninga skulle holdes utenfor den økonomiske ramma i oppgjøret. Det ville ikke arbeidsgiverne gå med på.
– Her har arbeidsgiverne vært for tøffe, mener Mæhre.
Lønnsgarantiordninga går ut på at minstelønnssatsen ikke skal havne under 92 prosent av snittlønna på overenskomsten. Dette er for at de lavest lønte ikke skal bli hengende etter. Konsekvensen av at lønnsøkninga fra garantiordninga blir regna med i den økonomiske ramma, er at det blir mindre penger til overs som skal fordeles i det sentrale lønnsoppgjøret. Dette mener Mæhre vil føre til at man får et lønnsetterslep hvert år.
– Bør HK gå ut i streik for å vise arbeidsgiverne at forbundet har muskler og ikke bare ord?
– Arbeidsgiverne har nok sett at vi sjeldent går ut i streik, så ja, svarer Mæhre.
Strekker ikke til
– Dette var hårfint. Det bør arbeidsgiverne merke seg hvis de tror HK er et forbund de kan tilby hva som helst, sier John Thomas Suhr, leder av Oslo-Akershus HK.
– Bør HK gå ut i streik for å vise muskler?
– Vi anbefalte medlemmene å stemme nei, så svaret ligger vel der, sier Suhr.
Han understreker at målet ikke er streik, men reallønnsvekst. Ifølge Suhr har ikke lønna til HK-medlemmene steget mer enn prisene på flere år. Om lønnsøkninga fra lønnsgarantiordninga skal medregnes, tror også han det vil bli et viktig spørsmål ved neste korsvei.
– Hvis vi ikke får ut tilstrekkelige tillegg i lønnsoppgjøra, vil vi få mye gjennom garantiordninga. Da blir det mindre igjen som kan fordeles i det sentrale oppgjøret, og så videre, sier Suhr.
Misfornøyde
I forkant av oppgjøret var forbundsleder Christopher Beckham ute i media med kravet om at garantilønna skulle holdes utafor ramma. Likevel blei det ikke streik for dette kravet. Det har medlemmene merka seg, tror Espen Berntsen, leder i Vestlandet HK.
– Beckham må signalisere hva vi mener, tenker og er villige til å kjempe for. Medlemmene får med seg det som blir sagt i media, og da kan du få det tilbake i fleisen, sier han.
– Bør HK gå ut i streik for å vise muskler?
– Nei, jeg er ikke en tilhenger av å «flexe» på den måten. Men vi trenger kanskje ikke å være så redd for å streike som det kan virke som vi har vært. Mange mener at det er på tide at vi blir tatt alvorlig, legger Berntsen til.
Slik stemte medlemmene
Landsoverenskomsten: 29Valgdeltakelse på 45,22 prosent. 60,73 prosent stemte ja.
Kontoroverenskomsten: Valgdeltakelse på 53,88 prosent. 53,93 prosent stemte ja.
Lederoverenskomsten: Valgdeltakelse på 61,24 prosent. 51,27 prosent stemte ja.