JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK-jakker var fra Myanmar

HK-jakker var fra Myanmar

Klestrøbbel: Jakke fra Kina til venstre, fra Myanmar til høyre.

Klestrøbbel: Jakke fra Kina til venstre, fra Myanmar til høyre.

Brian Cliff Olguin

Bjørn Mietinen fikk sjokk da han så hvor de 800 HK-jakkene var produsert.

herman@lomedia.no

brian@lomedia.no

På Handel og Kontor (HK) sitt landsmøte i fjor høst fikk delegatene delt ut jakker med HK-logoen.

Da jakkene blei bestilt fra den norske leverandøren Pelion, stilte HK et viktig krav: De kunne ikke bli produsert i Myanmar, tidligere kjent som Burma. Myanmar er et av verdens ti verste land for arbeidere, ifølge den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ITUC.

Men da jakkene blei delt ut, oppdaga noen av delegatene en stor feil. Dette er historia om rundt 800 jakker som aldri skulle vært «Made in Myanmar».

Militærdiktatur

Du lurer kanskje på hvorfor HK krevde at jakkene ikke skulle produseres i Myanmar? Hovedgrunnen er at HK støtter organisasjoner som jobber for demokrati i landet. På landsmøtet i fjor blei det gitt to millioner kroner.

Tillitsvalgte fra HK har besøkt Myanmar flere ganger. Sist gang var rett før militærkuppet i 2020. Sia kuppet har det pågått en blodig borgerkrig, der minst 6.200 sivile har blitt drept av militæret, ifølge FN.

Ifølge Norsk Folkehjelp og LO er det umulig å drive næringsvirksomhet i Myanmar uten å samarbeide med militærjuntaen som styrer landet. Hovedinntektene til juntaen skal komme fra internasjonale selskaper som produserer varer som klær og sko.

– Vi kunne ikke risikere å gi penger til militærdiktaturet ved å bestille jakker derfra, sier Bjørn Mietinen, leder av HKs organisasjonsavdeling.

HKs krav blei både presisert i et møte med leverandøren Pelion og i en e-post. Forbundet blei forsikra om at jakkene skulle produseres i Kina.

Postmann Bjørn

Likevel kom altså jakkene fra Myanmar. Rundt 250 av dem blei delt ut til landsmøtedelegatene før det blei oppdaga.

– Hjertet hoppa over noen slag da jeg fikk melding fra en delegat om at jakkene var fra Myanmar, sier Mietinen.

HK lot delegatene reise hjem med jakkene. De fikk seinere beskjed om at jakkene måtte sendes tilbake til forbundet. Mietinen fikk ansvar for å samle dem inn. Det blei mange turer til og fra postkontoret.

– Jeg har vært både leder, logistikkarbeider og postmann, sier Mietinen.

Så godt som alle jakkene har blitt returnert til HK.

Nye fra Kina

HK og leverandøren Pelion ble enige om at cirka 800 nye jakker fra Kina skulle leveres uten ekstra kostnader for forbundet. De gamle jakkene resirkuleres. I slutten av februar kom de nye jakkene. Landsmøtedelegatene får dem tilsendt. Resten blir lagt ut i HKs nettbutikk.

– Neste gang vi bestiller noe sånt, skal vi granske nøye hvor varene kommer fra, sier Mietinen.

I en e-post til HK-Nytt skriver daglig leder i Pelion, Gunnhild Eik, at de anser saken for avslutta og at de ikke har noen ytterligere kommentarer.

Myanmar

Rundt 55 millioner innbyggere.

Del av Storbritannias imperium fra 1886 til 1948.

Militærdiktatur fra 1962, med unntak av en periode fra 2011 til 2020.

Borgerkrig og demonstrasjoner sia militærkuppet i 2020.

Et av verdens ti verste land for arbeidsfolk.

22. laveste brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger i verden.

Forventa levealder på 71 år for kvinner og 64 år for menn.

Kilde: ITUC, FN-sambandet

14.03.2025