JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette var de viktigste sakene

Landsmøte 2024

Dette var de viktigste sakene

Brian Cliff Olguin

Handel og Kontors landsmøte gikk av stabelen i september. Nå er forbundets politikk for de neste fire årene vedtatt.

hk-nytt@lomedia.no

hk-nytt@lomedia.no

21.–25. september var 250 tillitsvalgte samlet for å diskutere hva HK skal jobbe for de neste fire årene. Her er vedtakene i noen av de viktigste sakene landsmøtet behandlet.

Pensjon

Landsmøtet vedtok at HK vil jobbe for å øke minstesatsen i obligatorisk tjenestepensjon (OTP). I dag må arbeidsgiverne spare minst to prosent av lønna. Landsmøtet vedtok å øke satsen til minst fire prosent. Det er i tråd med LO-kongressen, som er LOs øverste demokratiske organ, sitt vedtak.

I løpet av landsmøtet fikk HK uventet drahjelp fra Ap-nestleder Tonje Brenna. Hun kunne røpe at Arbeiderpartiets programkomité går inn for at minstesatsen i OTP økes. Om landsmøtet i Ap vedtar det, vil det stå i programmet deres som gjelder i neste stortingsperiode, altså fra 2025 til 2029.

HK-landsmøtet behandlet også et forslag om å beholde AFP som en kvalifiseringsordning, i tråd med det Fellesforbundet ønsker seg. Det ville ikke landsmøtet binde seg til.

HK vil også gjøre endringer i pensjonen fra folketrygden. Landsmøtet vedtok at HK er imot såkalt levealdersjustering av pensjonen fordi de mener at det bidrar til å øke forskjellene mellom folk.

Levealdersjustering innebærer at den årlige pensjonsutbetalingen reduseres i takt med økningen i ditt årskulls forventede levealder. Konsekvensen er at du må jobbe lenger for å få en bedre pensjon. Det er store forskjeller i forventet levealder mellom ulike yrkesgrupper.

EØS

EØS-avtalen ble også denne gangen debattert på forbundets landsmøte.

Region Øst ville at landsmøtet skulle vedta følgende: «HK er sterkt kritisk til deler av EØS-avtalen, konsekvensene av den og krever den reforhandlet». Men landsmøtet avviste dette forslaget.

Dermed blir teksten om EØS-avtalen i prinsipp- og handlingsprogrammet stående: «Det er uakseptabelt at arbeidslivspolitikken i stadig økende grad overføres til besluttende organer utenfor Norge» og «Norge må påvirke prosessen i EU mer aktivt og stille tydeligere krav».

HK Ung-lederen blir frikjøpt

Siden landsmøtet i 2021 har HK prøvd ut en ordning der lederen av ungdomsrådet er frikjøpt i en full stilling. I prøveperioden har Henrik Drivenes vært ungdomsrådsleder.

Prøveordningen regnes som en suksess. Nå blir den permanent.

Et enstemmig landsmøte vedtok å frikjøpe ungdomsrådslederen i HK i en 100 prosent stilling.

TAKKer FOR SEG: Henrik Drivenes har vært leder i HK Ung i tre år. Nå blir ordningen med frikjøp av ungdomsrådslederen permanent, men Drivenes gir stafettpinnen videre.

TAKKer FOR SEG: Henrik Drivenes har vært leder i HK Ung i tre år. Nå blir ordningen med frikjøp av ungdomsrådslederen permanent, men Drivenes gir stafettpinnen videre.

Brian Cliff Olguin

Ny aldersgrense

Region Vest hadde foreslått å øke aldersgrensa for å være valgbar til forbundets ledelse fra 62 år til 65 år. Argumentene er at folk er yrkesaktive lenger enn før, og at 65 år er aldersgrensa som LO opererer med. Forslaget ble vedtatt.

Organisasjonsutvalg

En rekke forslag til landsmøtet dreide seg om hvilke organer i HK som skal ha ansvar og myndighet i ulike saker.

Det ble vedtatt å sette ned et utvalg som skal gjennomgå hele organisasjonen. Utvalget skal også vurdere om det bør velges flere enn tre i den politiske ledelsen av forbundet ved neste korsvei. Og det skal vurdere om organiseringen i regioner er hensiktsmessig. Utvalget skal jobbe fram til høsten 2026. Deretter skal det igangsettes en debatt om organisasjonen fram mot neste landsmøte i 2028.

«Husklubber» i fagbevegelsen

HK organiserer mange ansatte i fagbevegelsen, men en god del er likevel medlemmer i det forbundet de er ansatt i. De er ikke en del av HK-klubbene på arbeidsplassene, men har egne «husklubber».

Det liker HK dårlig, og saken engasjerte også landsmøtet.

Det resulterte i følgende vedtak: «Fagbevegelsen anerkjenner ikke husklubber fordi det undergraver tariffavtalene. Derfor skal vi heller ikke anerkjenne husklubber i fagbevegelsen». HK vil organisere flere ansatte og opprette flere avtaler i fagbevegelsen de neste årene.

HKs landsmøte

Landsmøtet er forbundets
høyeste organ.

Det besto av 250 delegater fra forbundets sju regioner og Sammenslutningen av landsomfattende avdelinger (SLA).

Det behandlet forslag til endringer i forbundets prinsipp- og handlingsprogram (dokument som sier hva organisasjonen skal mene og gjøre i kommende landsmøteperiode), vedtekter (organisasjonens lover) og politiske uttalelser fra forbundet.

Det valgte forbundets ledelse.

01.10.2024